Savetta Lappeenrannan lentokentän kupeessa uudistaa vähittäiskaupan myymälöitä ympäri Suomen

Savetta Lappeenrannan lentokentän kupeessa uudistaa vähittäiskaupan myymälöitä ympäri Suomen

Esa Tötterman on Savetan perustaja ja omistaja, sen toimipiste Lappeenrannassa on Totokadulla lentokentän kupeessa. Yhteensä firmassa on kahdeksan tekijää ja se operoi ympäri Suomen. Kun jossain vaiheessa tehdään uudistusta vähittäiskaupan alalla, Savetta kutsutaan apuun. Se tekee myymäläsuunnittelua, konsultointia, projektijohtamista ja ihan fyysistä myymälätilojen uusimista.

Savetan ala on kausiluonteista puuhaa, kertoo Esa Tötterman. Talvella on enemmän kysyntää ja kesällä ei niin paljon. Tosin on hän nytkin käynyt päivien reissulla Porissa, jossa avautuu uusi S-Market, jossa on puolitoista tuhatta neliötä myymälätilaa.

Savetta tekee paljon myös konseptimuutoksia myymälöille, kun niitä halutaan uudistaa. Kaikki voidaan panna uusiksi.

Suurimman osan uudistuksista Savetta tekee lämpimiin hyllyihin, missä on jauhot, keksit ja kahvipaketit. Kylmäkalusteet ovat erikseen, toki Savetta on niitäkin tehnyt, samoin kassat. Se tekee kaikkea mikä liittyy kalusteisiin, pieneen rakentamiseen, seinien maalaamiseen ja niin edespäin.

Esa Tötterman on toiminut yrittäjänä noin vuodesta 2013. Aikaisemmin Savetalla oli työporukka Jyväskylässäkin. Nyt hän hakee muutamaa uutta hyvää tekijää uudistamaan myymälöitä. Töitä on riittänyt Kiteetä myöten.

Sijaintia lentokentän kupeessa Esa Tötterman kiittelee, siitä pääsee helposti Kuutostielle, etelään ja pohjoiseen. Työtauolla sattuu lentämään ohi joku satunnainen lentokonekin. Itäraja on tosin menossa kiinni pidemmäksi aikaa, eikä sinne Savetalla ollut pysyviä suunnitelmiakaan. Savetan hallin naapurissa toimii huolintafirma, toinen naapurifirma myy kaikenlaisia lämmitys- ja ilmastointilaitteita.

Työt vievät Savettaa ympäri Suomen, joten Lappeenrannasta lähdetään liikkeelle yleensä maanantai-aamusta kukonlaulun aikaan. Jos on kova kiire, lähdetään liikkeelle jo sunnuntaina, rivissä ollaan jo aamuseitsemältä. Työviikko on yleensä nelipäiväinen ja välissä käydään Lappeenrannassa huojentumassa. Projektit voivat kestää viikkoja.

Lappeenrantaan ei hirveästi uusia myymälöitä ole tulossa, Kourulan R-Kioski puretaan ja paikalle haetaan rakennuslupaa vähittäiskaupan myymälälle. On Savetta ollut uudistamassa Lappeenrannan City-Marketiakin, kun sinne haluttiin uudet kalusteet. Rakuunaan tehtiin pieni kahvipiste. Hankkijalle on tehty pari projektia.

Esa Tötterman on käynyt Teknillisen oppilaitoksen. Välissä hän teki laivojen sisustuksia. Eniten hänellä on taustaa vähittäiskaupasta, eli ”läskikaupasta”, kuten hän sanoo, jo neljännesvuosisadan verran. Tukolla, Sparilla ja Keskolla hän oli töissä jonkin aikaa. Pisimmän uran hän teki S-ketjussa, jossa vastasi kaikkien vähittäiskauppojen suunnittelusta.

Savetta haluaisi olla mukana kaupan suunnittelussa jo ihan alusta asti, mutta yleensä ketjut suunnittelevat itse sijaintipaikan ja tekevät laskelmat. On Esa Tötterman auttanut näissäkin. Hän haluaisi olla vaikuttamassa toimituksiin ja toimitusaikoihin. Hän antaa myös neuvoja projektin vedossa ja katsoo, että toimijoiden yhteistyö pelittää.

Yleensä kohteilla on oma projektipäällikkönsä, Esa Tötterman: ”Se on arkipäivän tekemistä, mikä tulee missäkin vaiheessa, mikä on kenenkin edun mukaista, tarvitseeko meidän väistellä tai jelpata kylmämiehiä.”

Usein kauppojen sijoituspäätös perustuu sen asiakaspotentiaalille. Hintakin ratkaisee, kertoo Esa Tötterman, minkälaisen konseptin myymälä voi saada. Konsultteja voidaan tarvita pysyvämmin, jos myymälää halutaan jossain ajankohdassa uudistaa. 

Mediassa on joskus ollut puhetta, etteivät eri ruokaketjut kilpaile Suomessa tosiaan. Tämän Esa Tötterman kuittaa pötypuheeksi: ”Suomen mittakaavan mukaan, ei siellä kenenkään tarvitse laakereilla lepäillä. Ketjujen jokainen myymälä on hiukka erilainen kuin muut, liikeideoissa on omat vahvuutensa. Lidl pani Suomen paistopistemarkkinat uusiksi.

K-ketju on hiukan kauppiasvetoisampi kuin muut, Lidlissä on vain myymälähenkilökuntaa, joka ei osallistu remonttisuunnitteluun tai sen toteutukseen.

Oma toiminta ja käyttäytyminen arjessa ratkaisee kauppojenkin ekologisuuden. Kaikki on kiinni asiakkaasta. Toki Savetta voi vaikuttaa materiaalivalintoihin ja muihin käytännön asioihin.

Esa Tötterman: ”Savetan ala on silleen mielenkiintoinen, että se liippaa aika lailla jokaisen ihmisen arkea. Harva osaa ajatella mitä kaikkea sen taakse liittyy, ennen kuin jauhopussi on ostettavissa.”

Savetalla on käytössä avaimet käteen -toimintamalli kalustamisen osalta, se tekee kaiken alusta loppuun. Yleensä kaupat pysyvät auki remontin ajankin. Se ei vain vaihda hyllyjä, vaan laittaa tuotteet takaisin sinne mistä ne voi löytää. Hyllyjä ei tarvitse itse purkaa, jos haluaa päästä helpolla remontissa, kannattaa Savettaan ottaa yhteyttä.

”Koitamme olla asiakkaalle hyvä apukäsi, ja mielellään koemme itsemme henkilökunnan jatkeeksi. Ei olla silleen että me tulimme laittamaan kalusteet ja  nyt lähdemme pois”, kuittaa Esa Tötterman.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Share

Written by:

16 Posts

View All Posts
Follow Me :
0 0 äänet
Arvioi artikkeli
Tiedota
0 Kommentit
Rivinsisäinen palaute
Näytä kaikki kommentit

Tämä verkkosivu käyttää evästeitä. Jatkamalla saitin käyttöä suostut hyväksymään evästeet.  

0
Kuulisin mielelläni ajatuksenne tästä, olkaa hyvä ja kommentoikaax