Humana on Viron UFF – kävelymatkan päässä terminaaleilta löytyy suomalaisillekin vintagea

Humana on Viron UFF – kävelymatkan päässä terminaaleilta löytyy suomalaisillekin vintagea

Mari-Helene Kaber on töissä tietopäällikkönä “Viron UFFissa” eli Humana-ketjussa. Se toimii saman katto-organisaation alla kuin suomalaisetkin UFFit, toimintaa on myös muissa Baltian maissa.

Aikanaan kerrättiin vaatteita, jotka kärrättiin kehitysmaihin. Sitten oivallettiin, että siellä tarvitaan enemmän vaikka terveydenhuoltoa kuin käytettyjä vaatteita, kannuja ja kattiloita, mitä sinne nyt aikanaan vietiin.

Joten ketjun tuloja alettiin suoraan ohjaamaan kehitysmaihin. Vaatteita toki viedään edelleen myös maihin kuten Malawi tai Mosambik. Länsimaissa kerätyt käytetyt vaatteet ovat parempilaatuisia kuin halvat kiinalaiset tuotteet.

Suomessa kerättyjä vaatteita myydään myös Virossa, toki sielläkin kerätään vaatteita. Vaatelaatikoitakin käytetään Virossa yhteistyössä julkisten toimijoiden kanssa, selittää Mari-Helene Kaber.

Yhteensä vaatteita kerätään Virossa 2300 tonnia vuodessa. Ne lajitellaan ja noin kolmasosa päätyy myyntiin Humana-liikkeisiin.

Myytävien vaatteiden tulee olla vuodenajan mukaisia eli sesonkituotteita. Niiden pitää olla myös muodikkaita ja trendikkäitä, selittää Mari-Helene Kaber.

Humana-ketju Virossa levittäytyy yhteensä 11 kaupunkiiin ja 23 liikkeeseen. Liettuassa on enemmän, Suomessa vähemmän. Työntekijöitä Virossa on noin kolme sataa. 

Liikkeissä myydään vaatteita miehille, lapsille ja naisille omissa osastoissaan, mutta on myynnissä myös tekstiilejä, kenkiä, laukkuja, lastenleluja ja muita tarvikkeita.

Koko liikkeen kokoelma uusitaan yleensä noin viiden viikon välein, ei tarvitse tulla katsomaan aina samoja farkkuja. Uusia tuotteita lisätään myymälään joka päivä. Pienimmissä liikkeissä valikoima uusitaan parin viikon välein, hinnatkin saattavat olla alhaisemmat.

Humana toimii kuin yleishyödyllinen organisaatio, sen tehtävä ei ole tuottaa voittoa. Se vähentää hässäkän määrää. Käsinlajittelu syö voittoja, mutta ei niitä voi koneillekaan oikein jättää, sanoo Mari-Helene Kaber.

Vintage tarkoittaa vähän eri asiaa vähän eri ihmisille. Mari-Helene Kaber sanoo suhteensa muotiin muuttuneen.

Hänestä sanottiin, että hän on 2nd-hand tuotteiden kuningatar ja hän lähti mukaan Humanaan 17 vuotta sitten, kun kaveri vinkkasi työpaikkailmoituksesta: “Tämä on ollut fantastinen reissu”, hän sanoo.

Humanankin työntekijät ovat todenneet, että suomalaiset tykkäävät eniten luonnollisista materiaaleista kuten puuvillasta tai silkistä, on Humanassa myynnissä Marimekkoakin.

Suomalaisille lähimmät Humanat sijaitsevat Aia-kadulla, Narva ja Tarto mnt:llä. A- ja D-terminaalilta on sinne hiukka yli kilometrin kävelymatka. Talvisaikaan Aia-kadun myymälää lämmittää oma takka.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Share

Written by:

16 Posts

View All Posts
Follow Me :
0 0 äänet
Arvioi artikkeli
Tiedota
0 Kommentit
Rivinsisäinen palaute
Näytä kaikki kommentit

Tämä verkkosivu käyttää evästeitä. Jatkamalla saitin käyttöä suostut hyväksymään evästeet.  

0
Kuulisin mielelläni ajatuksenne tästä, olkaa hyvä ja kommentoikaax