Maija Frauenknecht tekee Rosen-hoitoja Kruununhaassa – käsittelyssä nousee esiin kipupisteitä hoidettavan elämästä

Maija Frauenknecht tekee Rosen-hoitoja Kruununhaassa – käsittelyssä nousee esiin kipupisteitä hoidettavan elämästä

Maija Frauenknecht tekee Rosen-hoitoja Kruununhaassa osoitteessa Oikokatu neljä. Rosen-hoidosta on apua esim. krooniseen lihasjännitykseen ja hengitysongelmiin. Se on hidasta omalle kuulostelulle aikaa antavaa kosketusta enemmän kuin hierontaa, käsittelyn aikana myös puhutaan esiin nousevista ajatuksista ja tuntemuksista. Nyt hän on pitänyt vastaanottoa jo yli 20 vuotta.

Prosessi kulkee niin, että asiakas köllähtää hoitopöydälle ja ruvetaan katsomaan minne krooninen jännitys on kehossa asettunut. ”Kun ihminen saa tilaa ja aikaa kuunnella niin sieltä löytyy semmoista jännitystä, mikä voisi hellittää. Sitä on usein turhaan kannettu mukana vuosikausia”, sanoo Maija Frauenknecht.

Usein Rosen-terapiassa nousee esiin vanhoja muistoja, tunteita ja asenteita koko elämän varrelta, hän selittää. Käsittely on tietenkin aina luottamuksellista.

Usein asiakas tulee terapiaan, jos hän kärsii unettomuudesta, kivuista tai säryistä jolle ei löydy lääketieteellistä selitystä. Voi olla, että joku vanha trauma vaikuttaa vielä kehoon, sanoo Maija Frauenknecht.

Rosen-menetelmää kannattaa kokeilla myös jos elämästä on hävinnyt ilo, keveys tai luovuus – että kaikki tuntuu vähän tasapaksulta. Menetelmän avulla hengitys palautuu paremmaksi ja laajemmaksi.

Itse Maria Rosen oli 1914 syntynyt saksanjuutalainen nainen, joka pakeni sotaa Yhdysvaltoihin. Hän kouluttautui ensin lääkintävoimistelijaksi ja fysioterapeutiksi. Sitten hän alkoi puhua enemmän ja hidasti tahtia ja pääsi jäljille, miksi jokin paikka on joskus niin kivulias.

Rosen-menetelmä ei ole mitään uskomushoitoa, vaan siinä käytetään paljon konkreettista kehonanatomian tuntemusta. Menetelmä on siitä järkeenkäypä, sanoo Maija Frauenknecht.

Rosen-menetelmään hän tutustui ikään kuin vahingossa. Hänen kaverinsa kutsui kuuntelemaan Maria Rosenin ilmaisluentoa. Hän luuli menevänsä vain tunnin luennolle mutta piti sitä vaikuttavana ja mielenkiintoisena. Hän päätti osallistua Rosen-menetelmän kolmen päivän peruskurssille ja innostus hoitoihin vei mukanaan jatko-opiskeluihin. Sittemmin hän itsekin alkoi opettaa menetelmän kursseja.

Suomessa Rosen-menetelmä on vaikuttanut nyt rapiat 30 vuotta, siihen kouluttautuneita on varmaan useita satoja. Nyt yrittäjinä toimivia ei ole niin paljon, sillä moni on jo jäänyt eläkkeelle tai lopettanut, mutta tällä hetkelläkin Rosen-terapeutteja löytyy aika kattavasti ympäri Suomea.

Maija Frauenknechtin mukaan Rosen toimii menetelmänä siksi että ihminen saa turvallisen paikan missä toinen on oikeasti läsnä. Siinä päädytään usein asioihin mistä on pitänyt selvitä yksin ehkä nuorena. Tilanne on mennyt silloin nopeasti ohi eikä ole jäänyt ketään, jonka kanssa voisi asiasta puhua.

Vanhemmat ovat ehkä riidelleet paljon ja asiakas on oppinut, että se on vaarallista. Nyt kun joutuu hankalaan tilanteeseen metrossa, saattaa kehollisesti reagoida, nostaa hartiat ylös ja alitajunta muistuttaa asioista joita ei aikuisenakaan ole päässyt käsittelemään.

Yksi hoitokerta Rosen-hoito kestää tunnin ja maksaa 70 euroa. Potilaalle on hyväksi pitää hiukan väliä hoitokerroista, ehkä kannattaa tulla kerran viikossa. Rosen-hoitoja käytetään usein psykoterapian ohella. Työterveyslääkäri saattaa lähettää potilaita vastaanotolle, jotka ovat uupuneita, joiden hermosto käy ylikierroksia.

Ylimääräisen jännityksen pitäisi poistua nopeasti, kun ihminen pääsee taas kosketuksen kehoonsa ja oksitosiinihormonit lähtevät hyrräämään. Myös stressihormonit laantuvat.

Vakioasiakkaita Maija Frauenknechtillä on ja uusia tulee ja menee.

Hän asuu itse Kruununhaassa, on asunut jo 40 vuotta. Sitä hän kuvailee kylämäiseksi paikaksi hyvin yhteyksin. Kruununhaassa asuu paljon opiskelijoita kun on paljon yksiöitä ja valtionhallinto toimii siellä. Ehkä jossain Kalliossa on enemmän säpinää mutta Kruunuhaassa löytyy hyviä ruokaravintoloita.

Korona tarkoitti, että Maija Frauenknecht joutui pitämään vastaanottoaan kiinni kuusi viikkoa. Moni asiakas tunsi vastuunsa eikä tullut vastaanotolle jos oli pientäkään nuhaa. Kruununhaassa on huoli että kaikki liikehuoneistot ja kivijalkakaupat pysyisivät auki ja jotenkin ne onneksi sinnittelivät läpi korona-aikojenkin.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Share

Written by:

16 Posts

View All Posts
Follow Me :
0 0 äänet
Arvioi artikkeli
Tiedota
0 Kommentit
Rivinsisäinen palaute
Näytä kaikki kommentit

Tämä verkkosivu käyttää evästeitä. Jatkamalla saitin käyttöä suostut hyväksymään evästeet.  

0
Kuulisin mielelläni ajatuksenne tästä, olkaa hyvä ja kommentoikaax